Restorative en Yoga Nidra

Restorative yoga en yoga nidra zijn als twee heerlijke manieren om jezelf een pauze te gunnen binnen de wereld van yoga. Restorative yoga is als een knusse omhelzing, met zachte houdingen die je helpen diepe ontspanning te vinden, compleet met kussens en dekens voor extra comfort. Het is zeg maar een héle milde yin yoga.

Restorative yoga is een zachtere, kalmerende vorm van yoga die zich richt op ontspanning en herstel van het lichaam. Het omvat langdurige, ondersteunde houdingen die diepe ontspanning bevorderen. De focus ligt op het vertragen, diep ademen en bewust worden van lichaamssensaties. Typisch worden hulpmiddelen zoals kussens, dekens en blokken gebruikt om het lichaam te ondersteunen en spanning te verminderen. Het helpt bij het loslaten van stress en spanning, waardoor de parasympathische zenuwstelsel wordt gestimuleerd en het lichaam kan genezen. Restorative yoga kan helpen bij het verminderen van angst, slapeloosheid en vermoeidheid. Het bevordert ook de flexibiliteit en de circulatie van het lichaam. Het is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus, inclusief mensen met blessures of chronische aandoeningen. Het wordt vaak gebruikt als aanvulling op andere vormen van yoga of als een rustgevende praktijk op zichzelf. Het wordt aanbevolen als een manier om de geest en het lichaam te verjongen en in balans te brengen.

Yoga nidra als een geleide droomreis terwijl je lekker ligt, waarbij je stap voor stap spanning loslaat en je geest tot rust komt. Er wordt gezegd dat 30 minuten yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap! (wat niet betekent dat je na 1 uur nidra een nachtje kunt overslaan hé ;) )Het omvat systematische geleide meditatie en visualisatie om fysieke, mentale en emotionele spanning los te laten. Tijdens yoga nidra wordt de beoefenaar geleid door verschillende stadia van bewustzijn, zoals ontspanning van het lichaam, ademhalingstechnieken en mentale focus. Het doel is om een staat van bewuste slaap te bereiken, waarbij de geest helder en alert blijft terwijl het lichaam diep ontspant. Yoga nidra wordt vaak gebruikt voor stressvermindering, het verbeteren van de slaapkwaliteit en het verhogen van zelfbewustzijn

Deze 2 yogavormen maken een geweldige combinatie om stress te verminderen, je nachtrust te verbeteren en meer in contact te komen met jezelf. Of je nu jong of oud bent, geblesseerd of fit, of je nu net begint met yoga of een doorgewinterde beoefenaar bent, deze praktijken zijn voor iedereen toegankelijk. Na een sessie voel je je vaak als herboren, klaar om de wereld met hernieuwde energie tegemoet te treden.

 

Vanaf april wordt de combinatie Restorative Yoga Nidra elke zondag ochtend gegeven van 9.00 tot 10.30 door Eveline van Montfort.