Privélessen

Bij yogastudio Kallumaan is niémand exclusief! Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een yogales in een groep op dit moment voor jou géén passende optie is. In dit geval bieden wij privé-les op maat aan. Hier lees je verschillende ervaringsverhalen over deze privé sessies.

 

‘Hoi Shirley! Mijn naam is Elisa, ik wil graag yoga doen bij Kallumaan en ik heb autisme. Ik heb tijd nodig om te wennen en nieuwe informatie te verwerken.’

We bellen even, na deze aanmelding, om concreter te maken waar ze tegenaan loopt en vanuit mijn ervaring als autisme-deskundige begrijp ik goed wat ze bedoelt. Hoe clean onze studio toch is ingericht, als je de ruimte binnen loopt merk je op wat er te zien is. Ruik je de geur, zijn er geluiden, de lichtinval van buiten, de temperatuur. Daarnaast heb je altijd te maken met ongeschreven sociale regels. Zelfs in een yogales. Wie zit waar? Mag je praten, voor de les? En tijdens? Wat als je iets niet begrijpt? Mag je na de les gelijk weg, of blijf je zitten? En hoe lang dan? Ken iedereen elkaar al? Moet ik me dan voorstellen?

Als we starten met een aantal privé sessies heb je de mogelijkheid om gefaseerd met al deze informatie bekend te raken. Afhankelijk van wat bij je past, leren wij elkaar eerst kennen en laat ik je de yogastudio zien. Misschien kunnen we al wat oefenen met yoga-houdingen, maar misschien is dit voldoende voor jou nu. Grenzen aanvoelen is ook yoga! Je kunt geleidelijk aan samen met mij kennis maken met verschillende yoga vormen zodat je kunt onderzoeken welke op dit moment bij je past. Niet persé kijkend naar wat jij aan kunt, maar aanvoelen wat jou op dit moment dient. En gaandeweg je meer vertrouwd raakt met mij, de studio en de yogavormen voelt het wellicht oké om te proberen om aan een groep mee te doen. En zo voel je dat je ook in de groep je aandacht kunt richten op je lichaam, adem, de houdingen. En zo ervaar je dat je in het moment kunt zijn. Ook met anderen in de buurt. Misschien zelfs in verbinding,  ook met die ander. Want yoga = verbinding.

 

‘Hoi Shirley, ik heb over je gehoord en zou graag yoga-les bij je volgen. Vanwege mijn PTSS wil ik dit wel graag privé als dit mogelijk is’. 

Vooralsnog gaf ik bij Kallumaan alleen groepslessen maar ik was direct geboeid door de vraag dus we gingen erover in gesprek. Deze man, laten we hem Bert noemen, vertelde over zijn trauma, hem overkomen in een ver verleden, en de gevolgen hiervan die hij nog dagelijks draagt. Hij kent van zichzelf dat hij gespannen en angstig kan worden in een groep en met momenten paniekaanvallen ervaart of kan dissociëren (alsof je los raakt van je lichaam en jezelf). Bert zou graag leren om wat meer in contact te staan met zichzelf en zijn lichaam, maar is tegelijkertijd bang dat er paniek zal komen als hij zich ontspant. We spreken af om te starten met therapeutische privé yoga sessies, waarbij we yogatechnieken combineren met MBCT (mindfulness based cognitive therapy). Op die manier leert hij lichamelijke signalen interpreteren, leert hij ontspannen en bouwt hij een vertrouwensrelatie op met zichzelf. Inmiddels is een groep mensen niet meer zo intimiderend en bedreigend. Bert leert dat als er spanning of paniek komt, dat hij dit aan kan en dat de spanning ook weer zal zakken. Hij leert minder afhankelijk te zijn van de omgeving, omdat hij kan vertrouwen op zichzelf. Hij leert de fluisterende signalen van zijn lichaam herkennen, zodat het niet hoeft te schreeuwen. Buiten dit merkt hij dat zijn lichaam flexibeler en sterker wordt. Dat was niet het oorspronkelijke doel maar is wel mooi meegenomen. Ik ben erg dankbaar dat ik Bert in dit stukje van zijn herstel mocht begeleiden want ik merk; dít is waar Kallumaan voor geboren is <3