Hot yoga

Hot yoga (of misschien ken je de term bikram yoga) is een vorm van yoga waarbij de sessies worden gehouden in een verwarmde ruimte van minimaal 28 graden Celsius, soms zelfs warmer. De hot lessen bij Kallumaan zijn gemiddeld 36 graden. Dit kan een intense ervaring zijn, maar duizenden mensen wereldwijd kiezen er dagelijks voor om deze intense vorm van yoga te beoefenen en ik ga je uitleggen waarom.

De ruimte bij Kallumaan wordt verwarmd door middel van infra rood panelen. Infraroodstraling heeft verschillende positieve effecten op het menselijk lichaam, waaronder:

  1. Pijnverlichting: Infraroodstraling kan helpen bij het verminderen van pijn, zoals spierpijn, gewrichtspijn en chronische pijn. Het verwarmende effect van infraroodstraling kan de bloedcirculatie verbeteren en de spieren ontspannen, waardoor pijn wordt verlicht.

  2. Ontgifting: Infraroodsauna's worden vaak gebruikt voor ontgifting, omdat ze helpen bij het stimuleren van transpiratie. Dit kan helpen bij het verwijderen van gifstoffen en zware metalen uit het lichaam, waardoor de algehele gezondheid wordt bevorderd.

  3. Verbeterde bloedcirculatie: Infraroodstraling kan helpen bij het verwijden van bloedvaten en het verbeteren van de bloedcirculatie. Dit kan leiden tot een betere zuurstof- en voedingsstoffenafgifte aan de cellen, wat de algehele gezondheid en het welzijn bevordert.

  4. Stressvermindering: Het warmte-effect van infraroodstraling kan helpen bij het ontspannen van de spieren en het verminderen van stress en spanning in het lichaam. Dit kan leiden tot een gevoel van ontspanning en welzijn.

  5. Verbeterde huidconditie: Infraroodstraling kan helpen bij het verbeteren van de huidconditie door de bloedcirculatie naar de huid te verhogen. Dit kan leiden tot een gezondere teint, verminderde acne en een algehele verbetering van de huidtextuur.

Of hot yoga te warm is, verschilt van persoon tot persoon. Je kunt jezelf voorbereiden door vijf tot tien minuten voor aanvang van de les al in de zaal te zijn om te acclimatiseren. Het helpt ook om ontspannen aan de les te beginnen zonder gehaast te zijn. Verder is er onbeperkt thee en water in de studio aanwezig. Goed drinken helpt je om comfortabel door de les te komen én ondersrteunt bovenstaande voordelen van hot yoga.

 

Is hot yoga geschikt voor beginners?
Absoluut! Door de warmte worden je spieren flexibeler en kun je vaak meer uit je yoga-oefeningen halen dan bij reguliere yoga. Natuurlijk is het wel even wennen aan de hitte, vooral als je nog nooit yoga hebt gedaan. Alle lessen bij yogastudio Kallumaan zijn geschikt voor beginners, dat geldt ook voor de hot.

Wat trek je aan tijdens hot yoga?

Of je nu de voorkeur geeft aan een lange broek of een korte broek, is aan jou. Het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt, want warm zal het toch wel worden, of je nu in shorts of een lange yogabroek staat. Verder vind ik het zelf altijd prettig om een sport-topje aan te trekken; maar een basic t-shirt voldoet prima!

 

Welke soorten hot yoga vindt je op het rooster?

Bij yogastudio Kallumaan hebben we hot yin, hot hatha en hot yin-yang. De inhoud van de lessen is vergelijkbaar dan de gewone yin en hatha. Bij de yin-yang starten we met een meer actief en uitdagend flow gedeelte en sluiten we af met heerlijk ontspannen yin

Al overtuigd? Meldt je dan snel aan voor een proefles :)